Verslag bijeenkomst over voeding d.d. 6 november 2018

Zaterdag 10 november

Verslag bijeenkomst over voeding d.d. 6 november 2018

Zaterdag 10 november

                                              


Zo’n zeventig bezoekers luisterden dinsdagavond 6 november 2018 in De Specialiteit aandachtig naar de presentatie van Jeroen de Haas over autisme en voeding. Bij kinderen en volwassenen met autisme kan het een stuk beter gaan als ze hun voeding aanpassen en wellicht aanvullen met supplementen. Hun concentratie wordt beter, hun energieniveau gaat omhoog, slapen lukt beter en agressiviteit en druk gedrag nemen af, aldus Jeroen de Haas. Jeroen heeft naast een algemene medische scholing, orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd en geeft veel lezingen in het land over de invloed van bepaalde voedingsmiddelen. Hij is zelf vader van drie zonen waarvan zijn oudste zoon gediagnostiseerd is met Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Na de diagnose bij zijn oudste zoon is Jeroen gaan onderzoeken wat de effecten van voeding op mensen met autisme zijn. De biomedische kijk op autisme zegt het volgende: “Mensen met autisme hebben metabole problemen. Deze kunnen worden gediagnostiseerd en behandeld”. Jeroen benadrukt dat de aanpassing van voeding autisme niet geneest maar aanpassing van voeding kan wel helpen.

Allereerst goed om even stil te staan bij Orthomoleculaire geneeskunde. Orthos staat voor ‘juist’ of ‘gezond’. Moleculair slaat op moleculen, de kleinst mogelijke zuivere deeltjes van een stof. Orthomoleculaire geneeskunde is een behandelwijze die het vastgestelde tekort aan voedingsstoffen en supplementen in het lichaam aanzuivert.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat kinderen en volwassenen met autisme één of meerdere tekorten hebben die mogelijk aan te zuiveren zijn met andere/extra voedingstoffen of supplementen. Voor een goede gezondheid is het van belang dat de verschillende stoffen met elkaar in balans zijn. Een veel geconstateerde disbalans bij mensen met autisme is een teveel aan koper en te weinig zink. Ook komen darmklachten bij mensen met autisme veel vaker voor (75%) dan bij mensen zonder autisme (33%).

Jeroen geeft het dringende advies om niet zonder analyse vooraf voedingstoffen of supplementen weg te laten of juist toe te voegen aan de dagelijkse voeding. Voor ieder mens kan de behoefte namelijk anders zijn. Een analyse uitgevoerd door een deskundige helpt om vast te stellen of er sprake is van tekorten en zo ja, van welke tekorten.

Bewustwording is de eerste stap tot verandering! In Nederland eet slechts 2% van de mensen volgens de schijf van vijf. Belangrijk is ook de verhouding koolhydraten-vezels.

De presentatie wordt afgesloten door een ervaringsdeskundige met autisme (Asperger). Via veel onderzoeken in de reguliere geneeskunde is hij in aanraking gekomen met een orthomoleculair therapeut. Na een aantal onderzoeken en consulten, heeft hij een advies gekregen over voeding en voedingssupplementen om aangetoonde tekorten aan te vullen. Sinds die tijd ervaart hij een wereld van verschil, kan hij weer volledig werken en goed functioneren in de hedendaagse maatschappij.

Voor adressen van voedingsdeskundigen  in de buurt verwijzen wij naar: https://www.mbog.nl/therapeuten-artsen/vind-een-behandelaar

De hand-out  van de lezing van Jeroen de Haas vind je hier:

hand-out-over-autisme-en-voeding-6-nov-2018.pdf